Türkiye’mizde çingenelerle bilerek ve isteyerek evlilik yapılmamaktadır. Bu anlayışın İslâmî bir nedeni var mıdır?

Anasayfa » Ana Sayfa » Evlilik » Türkiye’mizde çingenelerle bilerek ve isteyerek evlilik yapılmamaktadır. Bu anlayışın İslâmî bir nedeni var mıdır?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Türkiye’mizde çingenelerle bilerek ve isteyerek evlilik yapılmamaktadır. Bu anlayışın İslâmî bir nedeni var mıdır?

Hayır, yoktur. Çingeneler de eğer İslâm standartlarını yaşamak istiyorlarsa, yaşamalarında hiçbir engel yoktur. Birçok insanları biz dışlarız, kendimizden küçük görürüz. Bu yanlış bir şeydir sevgili kardeşlerim! Çingeneler de bir ırktır. Onlar da bizim gibi insandır. Küçük görmememiz lâzım. Aralarında mutlaka Allah’a inanan, Allah'a ulaşmayı dileyen insanlar çıkacaktır. Evlilik yapılmaması belki bir gelenek haline gelmiştir ama ‘Evlilik yapılamaz.’ diye bir olay söz konusu değildir.

“Bu anlayışın İslâmî bir nedeni var mıdır?”

Yoktur. İslâm’da ırklar, dînler, renkler yoktur. Sadece insan vardır. Sadece bir tek dîn vardır. Kâinatın bir tek dîni; Allah’a ruhu, vechi, nefsi ve iradeyi teslim etme dîni. Onun için o insanı biz (Çingene olan kardeşlerimizi) dîne adapte edip onların da dînlerini yaşamasını temin etmekle mükellef olanlarız.

“Çingenelerden kız almak ya da Çingenelere kız vermek dînimizce uygun mudur?”

 Bir yasak yok.

“Değil midir?”

‘Uygun değildir.’ ifadesi geçerli değil. Nedeni, zaten negatif cevap vermediğimiz için nedeni de yok. Yani onlar da bizim gibi insan ve de böyle bir şey, dînde insan ayrımı yoktur.

Benzer konular