"Evvel emirde Âdem (A.S)’a secde edilmedi. Âdem (A.S) istikametine doğru secde edilmiştir." deniyor. Bunlardan hangisi doğrudur?

Anasayfa » Ana Sayfa » Hz. Âdem » "Evvel emirde Âdem (A.S)’a secde edilmedi. Âdem (A.S) istikametine doğru secde edilmiştir." deniyor. Bunlardan hangisi doğrudur?
share on facebook  tweet  share on google  print  

"Evvel emirde Âdem (A.S)’a secde edilmedi. Âdem (A.S) istikametine doğru secde edilmiştir." deniyor. Bunlardan hangisi doğrudur?

Âdem (A.S)’ın istikametine secde edilse bu da Âdem (A.S)’a secdedir. Âdem  (A.S)’a secde edilse o da Âdem (A.S)’a secdedir. Allahû Tealâ’nın emri açık ve kesin:

7/A'RÂF-11: Ve lekad halaknâkum summe savvernâkum summe kulnâ lil melâiketiscudû li âdeme fe secedû illâ iblîs(iblîse), lem yekun mines sâcidîn(sâcidîne).
Ve andolsun ki; sizi Biz yarattık. Sonra size suret (şekil) verdik. Sonra meleklere: “Âdem (A.S)’a secde edin.” dedik. İblis hariç, secde ettiler. O, secde edenlerden olmadı.


20/TÂHÂ-116: Ve iz kulnâ lil melâiketiscudû li âdeme fe secedû illâ iblîs(iblîse), ebâ.
Ve meleklere: “Âdem (A.S)’a secde edin!” demiştik. İblis hariç, hemen secde ettiler. O (iblis), direndi (secde etmedi).


“Ona ruh verdim. (Ona ruh üfürdüm, onu yarattım. Ona ruh üfürdüm, ona hayat verdim.) Şimdi onun önünde secde edin.” İfade açık ve kesin: “Onun önünde secde edin!”

Âdem (A.S)’a herkes secde etmiştir. Bu, Allahû Tealâ’nın emri! Emri veren Allahû Tealâ, orada. Ve O emrediyor:  “Âdem (A.S)’a secde edecesiniz.” diye. Çünkü insanı meleklerden ve cinlerden üstün kılmış. Bu üstünlüğü ispat emek istiyor. Âdem (A.S)’ın, meleklerden ve cinlerden üstün olduğunu Allah, ispat etmek istiyor. Ve bunun için emrini veriyor: “Hepiniz ona secde edeceksiniz.” diyor. Herkes secde ediyor. Yani ‘ona secde edilmemiş de onun istikametinde secde edilmiş.’ olayı birbirinden ne fark eder ki? Ha istikametinde secde edilmiş, ona doğru secde edilmiş ha da ona secde edilmiş. Ona doğru secde, ona secdedir.

Herkes namazını mihraba karşı, güneye karşı kılar. Ya da kıbleye karşı. Ama %100 bir kişi tam kıbleye karşı mıdır? Yoksa 1-2 derecelik fark oluşur mu? Oluştuğunu kabul etseniz de ne yazar yani? O kişi bütün gönlünce kıbleye doğru namaz kıldığına inanıyor. Hesaplarını da yapmış. “Kıble bu istikamettedir. Oraya doğru kıble ederim.” diyor. Bu, Allah tarafından kabul görmek için yeterli bir sebeptir. Kişinin kalbine bakar, Allahû Tealâ.

Sevgili kardeşlerim, can dostlarım, gönül dostlarım! Allahû Tealâ’nın huzurunda hepinizi selâmlıyoruz. Sevgili Malatyalı kardeşlerimiz, dışarıdan gelen misafirlerimiz, bizim kardeşlerimiz! Hepinizi Allahû Tealâ’nın huzurunda selâmlayarak Malatya konferansının bütün suallerinin cevaplarını vermiş olarak inşaallah burada tamamlıyoruz.

Allah hepinizden razı olsun.

Benzer konular