Nasip ile kısmet olayını bizlere açıklar mısınız? Bazen bir konuyu çok istediğimiz halde nasip olmuyor. Neden olabilir? Açıklar mısınız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Niyet » Nasip ile kısmet olayını bizlere açıklar mısınız? Bazen bir konuyu çok istediğimiz halde nasip olmuyor. Neden olabilir? Açıklar mısınız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Nasip ile kısmet olayını bizlere açıklar mısınız? Bazen bir konuyu çok istediğimiz halde nasip olmuyor. Neden olabilir? Açıklar mısınız?

Bir hedefe ulaşmak istersiniz ve  Allahû Tealâ size o hedefe ulaşmayı nasip ederse ona ulaşırsınız. Nasibe, niyete ulaşamayan kişi ona ehil değildir. Sınıf geçmek üzere imtihana girenler, eğer adaletli bir imtihandan sorumluysalar, adaletli bir imtihan vücuda getirmişler ise, eğer sınıfta kalmışlarsa, kendi ilimleri yetersiz olduğu için sınıfta kalmışlardır. Sınıfı geçmişlerse, ilimleri yeterli olduğu için sınıfı geçmişlerdir. Her iki halde de kişinin niyeti vardır, nasip farklıdır. O kişi muktesabatı müsait olmadığı için imtihana girmiş, sınıfı geçmek istemiş. Niyeti sınıfı geçmek. Ama sınıfta kalmıştır. Bu onun nasibidir. Buradaki nasipte, kişinin liyakati asıldır. Başka bir kişi, sınıf geçmek için imtihana girmiş, sınıfını geçmiştir. Eğer torpilsiz bir imtihan ise adaletin tahakkuk ettiği bir imtihansa bu onun hakkıdır. O kişinin muktesebatı o imtihanı vermeye ehildir. Kişinin niyeti ile nasibi tamamlanmıştır. Eşittir. Ama diğerinde sınıfı geçmek için imtihana giren çocuk sınıfta kalıyor, eğer bir adaletsizlik söz konusu değilse onun niyeti ile nasibi eşit değildir. O niyetine layık olmadığı için iktisap edemez.

İşte böyle bir dizaynda farklı olaylar tahakkuk edebilir, öğretmen sınıfı geçemeyecek bir çocuğa sınıfı geçirtebilir. Çocuğun niyeti sınıfı geçmektir, nasibi geçmek mi oluyor? Hayır! Bu bir nasip değildir, bu bir kaderdir. Bizim irademizin dışında başka  bir İrade  devreye girmiş ve  nasibimizi etkilemiştir. O zaman nasip ortadan kalkmıştır. Kader unsuru oluşmuştur. Çünkü ikinci bir İrade vardır. Dikkat edin! Niyet ve nasipte, tek İrade vardır. Kişi  imtihana girer, sınıfı geçmek ister. Geçer veya geçemez. Geçememesi ile geçmesi de onun nasibidir. Ya geçebilecek seviyede değildir. Eğer başka birisi devreye girmediyse, kalması onun nasibidir. Eğer aksi başarı kazanacak seviyede ise geçmesi onun nasibidir. İkincisinde niyetle nasip birbirine eşittir. Birincisinde niyet ile nasip birbirine eşit değildir.
 
Öyle ise hedefe ulaşmayı çok istediğiniz halde bir ona ulaşamıyorsanız, ona ehil değilsiniz demektir.  

Benzer konular