Ben bir türlü namaz kılmaya başlayamadım. Namazı nasıl sevebiliriz, nasıl başlayabiliriz? Bize yol gösterir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Namaz » Ben bir türlü namaz kılmaya başlayamadım. Namazı nasıl sevebiliriz, nasıl başlayabiliriz? Bize yol gösterir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ben bir türlü namaz kılmaya başlayamadım. Namazı nasıl sevebiliriz, nasıl başlayabiliriz? Bize yol gösterir misiniz?

Bir defa boy abdesti alıp da namaz kılarsanız, namaz size mutlaka kendisini sevdirecek bir hüviyete ulaşır. Bir defalık (bir namaz; hacet namazı) hacet namazını kılıp Allahû Tealâ’dan mürşidinizi sormuşsanız eğer, şu anda biz buradayız, bizim talebelerimizden biriyseniz mutlaka Allahû Tealâ bizi göstermiştir. O zaman yapmanız lâzımgelen şey açık ve kesin. Bu standartta bizim hepinize tembihlediğimiz şey: Bugün tatbikatta olan namaz kılmaktır, oruç tutmaktır, zekât vermektir, hacca gitmektir, kelime-i şahadet getirmektir. Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek ve kelime-i şahadet getirmek İslâm’ın 7 şartı değildir, 5 şartıdır.

* 6.sı Allah'a ulaşmayı dilemek,
* 7.si de teslimler; ruhu, fizik bedeni, nefsi ve iradeyi Allah’a teslim etmek.
 
İşte ne yazık ki sevgili kardeşlerim, zamanımızda dîn adamlarımız insanlara İslâm’ın 5 şartından bahsediyor. “Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek ve kelime-i şahadet getirmek İslâm’ın 5 şartı.” diyorlar. Doğru mu? Doğru, İslâm’ın 5 şartı. Ama İslâm’ın 5 şartı, bütünü değildir. İslâm’ın 7 şartı vardır: Allah'a ulaşmayı dilemek ve ruhu, fizik bedeni, nefsi ve iradeyi Allah’a teslim etmek. Dînimizin adı da buradan geliyor. İslâm dîni yani Allah’a teslim dîni.
 
Şimdi “Ben İslâm’ın 5 şartını yerine getiriyorum. Başka bir şey yapmam gerekli değil.” diye düşünen bir insanı düşünelim. Namaz kılıyor, oruç tutuyor, zekât veriyor, hacca gidiyor, kelime-i şahadet getiriyor. Bu kişi diyor ki: “Ben İslâm’ım.” Biz de ona diyoruz ki: “Hayır, değilsin.” İslâm “Allah’a teslim olan” demek. Aksini iddia edebilir misin? “Hayır, İslâm Allah’a teslim olan demek değildir.” diyebilir misin? Hiç kimse bunu söyleyemez. İslâm “teslim olan” demek. O zaman biz göğsümüzü gere gere sorarız: “Ey benim azîz kardeşim! Ayıp olmazsa sana bir şey sormak istiyorum. Sen Allah’a neyini teslim ettin de İslâm olduğunu zannediyorsun? İslâm teslim olan demekse, sen de bana; “Teslim oldum.” diyorsan, sen neyini Allah’a teslim ettin de teslim oldun?” Bu suale cevap vermeleri mümkün değil. Çünkü onlara göre İslâm’ın şartı 5’tir. Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek ve kelime-i şahadet getirmek; bunları gerçekleştiriyor kişi ve diyor: “Ben İslâm’ım.” Hayır, değilsin. Hiç kimse İslâm’ın 5 şartıyla İslâm olduğunu iddia edemez. Çünkü İslâm “teslim olan” demektir. Biz ona o zaman sorarız: “İslâm gerçek manası itibariyle teslim olan demekse, sen de İslâm olduğunu iddia ediyorsan, neyini Allah’a teslim ettin?

Ruhunu Allah’a teslim eden de İslâm’dır. Fizik bedenini teslim eden de daha üst seviyede bir İslâm’dır. Nefsini teslim eden daha üst seviyede bir İslâm’dır. İradesini Allah’a teslim eden en üst seviyede bir İslâm’dır. Hepsi İslâm’dır. Onun için Allahû Tealâ 1 tane cennet yaratmamıştır. 7 tane cennet yaratmış Allahû Tealâ. Bu 7 kat cennetin her birisi bir seviyeyi ifade ediyor. Yani:

* Allah'a ulaşmayı dileyip de ölen bir insan 1. kat cennete girerken,
* Mürşidine tâbî olan bir insan 2. kat cennete girer.
* Ruhunu Allah’a ulaştıran bir insan 3. kat cennete girer.
* Fizik vücudunu Allah’a teslim eden 4. kat cennete,
* Nefsini teslim eden 5. kat cennete,
* Muhlis olan 6. kat cennete,
* İradesini de Allah’a teslim eden 7. kat cennete girer.  
 
Ne gördük? 7 tane cennetin her birinin sahibi var. Bedavadan hiç kimse Allah’ın cennetine giremez. Allahû Tealâ, ayrı ayrı cennetler koymaktan bir muradın sahibi elbette sevgili kardeşlerim. Bu murat açık ve kesin. Hani var ya bir tabir: Ne kadar köfte, o kadar ekmek! Ne kadarını yaşıyorsunuz tasavvufun? Kur’ân-ı Kerim emirlerinin ne kadarını gerçekleştiriyorsun? Gerçekten namaz kılmak da oruç tutmak da zekât vermek de hacca gitmek de kelime-i şahadet getirmek de farzdır. Ama bu İslâm’ın 7 şartı değildir, 5 şartıdır.

* Allah'a ulaşmayı dilemek; 6. şart ve
* Teslimler: Ruhun, vechin, nefsin ve iradenin Allah’a teslimi; 4 tane teslim İslâm’ın, teslim olmanın temelini teşkil eder.
 
İşte dînimizdeki aslî unsurları devre dışı bırakıp İslâm’ın 5 şartına indirgeyenler burada çok büyük bir günahı omuzlarına almış durumdadırlar. Elbette namaz kılmak da oruç tutmak da zekât vermek de hacca gitmek de kelime-i şahadet getirmek de farzdır. Ama hiç kimseyi İslâm olma noktasına ulaştıramaz. İslâm ‘Allah’a teslim’ olan demek. Teslim olmuş bir kişi İslâm hüviyetine gerçek anlamda, Kur’ân indinde girer.

Sevgili kardeşlerim! Namaz kılmakla, oruç tutmakla, zekât vermekle, hacca gitmekle ve kelime-i şahadet getirmekle hiç kimse Kur’ân’daki İslâm’ı yaşamış olamaz. Mürşide tâbiiyet ve ruhunu, fizik bedenini, nefsini ve iradesini Allah’a teslim etmek İslâm’ın esasını oluşturur.  

Öyleyse sevgili kardeşlerim, her açıdan olaya baktığımız zaman görüyoruz ki; Allahû Tealâ’nın söyledikleriyle, Kur’ân’daki emirleriyle, bugün tatbikatta olan hocalarımızın tatbik ettiği İslâm, bütün insanlara öğrettiği İslâm aynı İslâm değildir. Büyük eksiklikler içindeyiz sevgili kardeşlerim! Biz Kur’ân’daki İslâm’ı yaşarız. Bütün kardeşlerimize de bunları mutlaka öğretiriz. Bizimle beraber olan herkes Kur’ân’daki İslâm’ı yaşarlar. Öyleyse bütün insanlar için sevgili kardeşlerim, Allahû Tealâ’nın istediği şey açık ve kesin. Tamam.

1- Allah'a ulaşmayı dilemek
2- Mürşide tâbiiyet
3- Vücuttan ayrılan ruhun Allah’a ulaşması
4- Fizik bedenin teslimi
5- Nefsin teslimi
6- Muhlis olmak
7- İradeyi Allah’a teslim etmek

Her birisi ayrı bir kat cennetin sahibi olur. Öyleyse bir insan Allah'a ulaşmayı dileyip de ölürse cehenneme mi girer? Hayır, 1. kat cennete girer. Mürşidine tâbî oldu, öldü; 2. kat cennetin sahibidir. Ruhunu Allah’a ulaştırdı, öldü; 3. kat cennetin sahibidir. Fizik bedenini Allah’a teslim etti, öldü; 4. kat cennetin sahibidir. Nefsini teslim etti, 5. kat cennetin sahibidir.
 

Muhlis oldu, 6. kat cennetin sahibidir. İradesini Allah’a teslim etti, 7. kat cennetin sahibidir.

Bütün insanlar için Allahû Tealâ, onların seviyesine göre ayrı ayrı cennetler oluşturmak hedefiyle 7 ayrı cennet oluşturmuş. 7 kat cennet, 7 tane ayrı hüviyetteki cennet, cennetlerin ayrı ayrı katları… Her bir cennet ayrı bir katı gösteriyor sevgili kardeşlerim! Öyleyse “Bütün insanlar için Allahû Tealâ ne istiyor?” diye soruduğumuzda cevap açık ve kesin olarak geliyor. Allahû Tealâ istiyor ki; herkes cennetine girsin ve 7 tane cennetin içinde de insanlar yerlerini alsınlar.

Allah razı olsun.

Benzer konular