Tasavvufta dergâhın önemini açıklayabilir misiniz?

Anasayfa » Ana Sayfa » Dergah Adabı » Tasavvufta dergâhın önemini açıklayabilir misiniz?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Tasavvufta dergâhın önemini açıklayabilir misiniz?

Tasavvufta?

- Dergâhın önemini açıklayabilir misiniz?

Sevgili kardeşlerimiz! Dergâh, Allah'ın dostlarının toplandığı yerin adıdır. Orada bulunanlar, başkalarından farklı bir dîni yaşamaktadırlar. İşte koskoca bir İslâm âlemi İslâm’ın 5 şartına endekslenmiş durumda. Diyorlar ki: “Biz namaz kılarız, oruç tutarız, zekât veririz, hacca gideriz, kelime-i şahadet getiririz. İslâm’ın 5 şartını yaşarız.”

Sevgili kardeşlerim! Bir defa daha altını çizerek söylüyoruz. Bir insanın 1. kat cennete girebilmesi, Allah'a ulaşmayı dilemesiyle başlar. Allah'a ulaşmayı dilemeyen bir insan, geri kalan görevlerini yapsa o kişinin kurtuluşu söz konusu değildir. Allah'a ulaşmayı dilemek bir kişiyi 1. kat cennete alırken, mürşide tâbiiyet onun üst safhasıdır, 2. kat cenneti kazandırır. Ruhu Allah'a ulaştırdığı zaman o kişi ki bunun arkasından mutlaka onun ruhu, Allah'a, Allah tarafından ulaştırılacaktır; 3. kat cennet. Fizik bedenin teslimi; 4. kat cennet, nefsin teslimi; 5. kat cennet, muhlis olmak; 6. kat cennet, iradeyi Allah'a teslim etmek; 7. kat cennet.

Öyleyse Allahû Tealâ bütün standartları yerli yerine oturtmuş durumda sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın dizaynı böyle bir dizayn. Bütün insanların bu hedefe ulaşması Allahû Tealâ tarafından emrolunuyor. Ama kişi Allah'a ulaşmayı dilemiş, ölmüş, cehenneme mi gider? Hayır, 1. kat cennete girer. Mürşidine tâbî olup da öldüyse 2. kat cennetin sahibidir ve ruhu vücudundan ayrılmıştır, Allah'a doğru yola çıkmıştır. Eğer kişi bu noktadan sonra ruhunu Allah'a ulaştırabilirse ki; Allahû Tealâ bunu garanti ediyor. O zaman 3. kat cennetin sahibi olur. Nasıl garanti ediyor Allahû Tealâ? İfade son derece açık. Kim Bana ulaşmayı dilerse Ben onu Kendime ulaştırırım.” buyuruyor Allahû Tealâ. Bu kadar basit. Allah razı olsun sevgili kardeşlerimiz!

Benzer konular