Kardeşlerimize karşı sevgimizin azalmaması için ve birbirimize karşı fedakârlık yapmamız ve sevgimizin artması için neler yapmalıyız?

Anasayfa » Ana Sayfa » Affetmek » Kardeşlerimize karşı sevgimizin azalmaması için ve birbirimize karşı fedakârlık yapmamız ve sevgimizin artması için neler yapmalıyız?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kardeşlerimize karşı sevgimizin azalmaması için ve birbirimize karşı fedakârlık yapmamız ve sevgimizin artması için neler yapmalıyız?

Kardeşlerimizle beraberken sözlerine alındığımız veya bizi üzen bir davranış olduğu zaman, karşıdaki kardeşimize karşı sevgimiz azalıyor. Hem bu afetimizi yenmek için, hem de kardeşimize sevgimizin azalmaması için, nasıl bir davranışta olmamız ve nasıl hissetmemizi uygun bulursunuz?

Sözlerine alındığınız birisi, size bir şey söylüyorsa, siz ona gidip af dileyeceksiniz. Diyeceksiniz ki: “Ben senden af dilemek için buradayım. Biraz evvel benimle alâkalı olan, seni mutlaka benim üzememe dayalı bir şey söyledin. Bu beni yaraladı. Ben sana mutlaka kötü bir şey yapmışımdır. Şu anda ben ne olduğunu hatırlayamıyorum ama sana Allah’ın huzurunda bunu sormak için buradayım. Sen bana hatamı söylemelisin ki, ben senden Allah’ın huzurunda af dileyeyim. Senden af dilemedikçe ben kendimi huzur içinde hissedemem. Lütfen bana hatamı söyle. Buradan benim muradım, o hata sebebiyle senden af dilemektir, bunun için geldim.

O zaman o kişi düşünecektir. Af dilemek mecburiyetinde o da kalacaktır. Çünkü söylediği söz madem ki senin alındığın bir sözdür, o da bir yanlış yapmıştır. Ama senin yaptığın bir davranışa dayalı bir yanlışsa ortaya çıkacaktır. Eğer bir yanlış davranışa dayanmıyorsa, o zaman o af dilemek mecburiyetinde kalacaktır.

Ayrıca birbirimize karşı daha çok fedakârlık yapmamız ve sevgimizin artması için neler yapmalıyız?

Birbirinize saygı göstermelisiniz. Başkalarının size kötü davranması karşısında hemen küsmemelisiniz. Sizde onlara negatif bir mukabelede bulunmamalısınız. Allah yolunda el ele, gönül gönüle bir yolculuğa çıktınız. Çalışma hayatınızda da, Allah içi çalışma hayatınızda da, birbirinize destek olmalısınız. Birbirinize dayanmalısınız. Hep birbirinizin yardımcısı olmalısınız. Birbirinizin eksiklerini derhâl tamamlamalısınız.   

Benzer konular