Kurtuluşa ermek için sünnetleri yerine getirmek yeterli midir acaba?

Anasayfa » Ana Sayfa » Sure » Kurtuluşa ermek için sünnetleri yerine getirmek yeterli midir acaba?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Kurtuluşa ermek için sünnetleri yerine getirmek yeterli midir acaba?

Sünnetler hiçbir konu için yeterli değildir. Yeterliliği oluşturan faktör her zaman farzlardır. Allah'a ulaşmayı dilemek farzdır. Mürşide tâbiiyet farzdır. Ruhun Allah'a ulaşması farzdır, ulaştırılması farzdır. Fizik bedenin teslimi farzdır. Nefsin teslimi farzdır. Muhlis olmak farzdır. İradeyi Allah'a teslim etmek; o da farzdır.

Öyleyse 7 safha, ruhun, vechin (yani fizik vücudun), nefsin ve iradenin Allah'a teslimi ve 4 tane teslim, hepsi, hepsi farzdır. Buna göre, ne kadarını gerçekleştirirsek o kadar hedefe ulaşırız. Niçin acaba bunlar 7 tane? Allahû Tealâ niçin 7 tane cennet koymuş? İşte bunun için: Bu 7 safhanın hangisinde öldük, hangisini tamamladık da öldük; o cennete gidebiliriz.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ’nın dizaynı içerisinde, bütün insanlar için Allahû Tealâ kurtuluşu en güzel şekilde sağlayacak olan kanunlarını koymuş. Görevimiz ne? Hepimiz birer mahlûkuz. Hepimiz Allah'ın söylediklerini gerçekleştirmekle vazifeliyiz ki; hem dünya mutluluğunu yaşayalım hem de yaptıklarımız bizi Allah'ın cennetine taşısın. Bu 7 tane safha (5, 2 daha 7), 7 kat cenneti muhtevasına alıyor.

Öyleyse sevgili kardeşlerim! Teslimlerin her birisi ayrı bir kademeyi ifade eder. Ruhunu teslim eden bir insanın bulunduğu kademeyle, fizik vücudunu teslim eden kişinin kademesi aynı değildir. Onunla da nefsini teslim edenin kademesi aynı değildir. Onunla da iradesini Allah'a teslim eden bir kişinin teslimi aynı değildir. Mutluluğu da aynı değildir.

Sevgili kardeşlerim! Allahû Tealâ 7 tane safha koymuş. 7 tane safha. Bu 7 tane safhanın içinde 4 tanesi teslimler; ruhun, vechin (yani fizik vücudun), nefsin ve iradenin teslimi. Bu gerçeklerden hareketle sonuçlara gideceksiniz. Bir probleminiz olursa bize ulaşın. Açıklamayı yaparız inşaallah.

Allah razı olsun.

Benzer konular