Ölen kişinin dînimizde mirası kız çocuklarına bir hisse, erkek çocuklarına iki hisse verilir mi?

Anasayfa » Ana Sayfa » Miras » Ölen kişinin dînimizde mirası kız çocuklarına bir hisse, erkek çocuklarına iki hisse verilir mi?
share on facebook  tweet  share on google  print  

Ölen kişinin dînimizde mirası kız çocuklarına bir hisse, erkek çocuklarına iki hisse verilir mi?

Kur’ân’daki ifade aynen böyle sevgili kardeşim! Verilir mi verilmez mi konusu, insanların tatbikatına bağlıdır. Biz Kur’ân’daki ifadeyi söylüyoruz. Kur’ân’da Allahû Tealâ “Erkek çocuklara iki kat, kız çocuklara bir kat miras verilir.” diyor. Bir hisse kızlara, iki hisse erkeklere.
 
4/NİSÂ-11: Yûsîkumullâhu fî evlâdikum liz zekeri mislu hazzıl unseyeyn(unseyeyni), fe in kunne nisâen fevkasneteyni fe lehunne sulusâ mâ terak(terake), ve in kânet vâhideten fe lehân nısf(nısfu). Ve li ebeveyhi li kulli vâhidin min humâs sudusu mimmâ terake in kâne lehu veled(veledun), fe in lem yekun lehu veledun ve varisehû ebevâhu fe li ummihis sulus(sulusu), fe in kâne lehû ıhvetun fe li ummihis sudusu, min ba’di vasiyyetin yûsî bihâ ev deyn(deynin). Âbâukum ve ebnâukum, lâ tedrûne eyyuhum akrabu lekum nef’â(nef’en), farîdaten minallâh(minallâhi). İnnallâhe kâne alîmen hakîmâ(hakîmen).
Allah size, çocuklarınızın (mirası) hakkında şöyle tavsiye ediyor. Erkeğe, kadının payının iki katı, fakat, eğer kadınlar ikiden fazla iseler, o zaman terekenin (mirasın) üçte ikisi onlarındır ve eğer o (kadın) bir tek ise, o zaman yarısı onundur. Eğer ölenin çocuğu varsa, onun anne ve babasının herbiri için, bıraktığı mirasın altıda biri pay vardır. Fakat onun çocuğu yoksa ve yalnız ana-baba mirasçı oluyorsa, o taktirde, üçte biri annesinindir (geriye kalan babanındır). Fakat eğer ölenin kardeşleri de varsa, o zaman, altıda biri annesinindir. Bunlar, borcu ödenip ve de vasiyeti yerine getirildikten sonradır. Babalarınızdan ve oğullarınızdan hangisinin fayda bakımından size daha yakın olduğunu bilemezsiniz. (Belirlenen bu paylar) Allah'tan bir farzdır. Muhakkak ki Allah, Alîm’dir, Hakîm'dir.

Benzer konular